onsdag 21 december 2011

År med mening..

Hej Vänner!
2011 närmar sig final. Gott att ha denna struktur och periodindelning av livet. Det ger skäl att både blicka tillbaka och sikta framåt. Kanske det har med min ålder att göra? Men oavsett det så vill jag slå ett slag för betydelsen av återblick. Det händer så mycket hela tiden så det är svårt att hinna medvetet och genuint ta till vara och glädjas i varje stund. Därför är det givande att blicka tillbaka och minnas det som varit under till exempel det senaste året. Särskilt minnas det som varit viktigt, lärorikt eller intressant på något sätt. När tanken på det som varit kommer upp i huvudet så går det nästan alltid att se det som något värdefullt, något som gett tillvaron och livet innehåll, en pusselbit till. När man noterar vad många saker och händelser som varit och som finns så kan ordet tacksamhet ligga nära till hands. Även saker som i ögonblicket känns fel eller svåra, kan i förlängningen få en ny betydelse och faktiskt kännas helt ok som en detalj i livspusslet.
När vi tittar tillbaka så får vi ett annat perspektiv på tillvaron och när vi "ser" vad som varit kan vi göra ett tacksamt konstaterande att livet faktiskt är rikt. En sån tanke ger positiv energi och den energin är bra att ha när vi ska rusa vidare på "livets väg".
(väldans vad filosofiskt och poetiskt det blev).

Jag bläddrade i min almanacka och fick en återblick på året som snart gått. Där fanns massor av glädjeämnen och tacksamhetsanledningar. Alla dessa chefer och ledare jag mött ger mig en känsla av att de har så otroligt mycket kompetens och klokskap. Det finns så mycket god vilja och ambition. Det finns också väldigt många viktiga, meningsfulla utmaningar att ta tag i. Den samlade bilden jag ser får mig att uppmana till några saker: Se dig själv först, uppskatta den förmåga och resurser du har. Notera vad du redan gjort och uppnått och var stolt där du kan. Se sedan dig själv i ditt hela sammanhang. Vilken betydelse kan eller ska du ha? Genom att hitta balansen mellan vad du måste åstadkomma och det som människorna omkring dig kan och oftast vill bidra med, så orkar du längre. När du förväntar dig att det finns resurser och god vilja hos dina medarbetare och nyfiket söker den så påverkar det både er relation och prestation.

Den senaste tidens möten med skolledare har gett mig en starkare tro på framtiden i deras sammanhang. Deras utmaningar är på de flesta håll avskräckande och den offentliga kritiken brutal. Ändå finns det hos många av dessa ledare en enorm ambition att hitta lösningar och göra skolan meningsfull och framgångsrik för alla som medverkar där. Skolledarens ledarskap har sina förutsättningar och problem. När jag talar med dessa personer om hur ledarskapet behöver fungera framöver så hör jag en beskrivning som kan översättas till två ord eller frågor. Åtminstone det ena tror jag är helt nytt och härmed presenterat.
Vad är lärarledarskap och vad är elevledarskap?
Hur kan dessa bidra till både människors och samhällets framgång utifrån skolans värld?

Fundera på dessa och ta samtidigt tillfället att fira en God Jul och ett Gott Nytt År!

/Anders