söndag 28 februari 2010

Varför salutogenes?

Kära bloggläsare som i inledande tider inte är så många. Men skrivande är även bra för de egna funderingarna.
Det är alltid lika spännande att se hur en ny bok blir mottagen och spridd.
Salutogent ledarskap är något som många är intresserade av, helt klart. Min bok har efter knappt två månader sålt en bra bit över 1000 ex. Det tar jag som ett tecken på intresse, åtminstone nyfikenhet. Jag tror att de som redan fångat det salutogena tänket är tillräckligt många för att motivera den titel jag valt. Samtidigt är det fortfarande vanligast att man inte vet vad salutogenes är för något. Vad bra, då finns det nåt nytta att bli nyfiken på tänker jag.
Jag satte boken i handen på en erfaren företagsledare. Han tyckte bilden på framsidan var jättesnygg. Men vad betyder ordet?

Vad svarar du själv på den frågan?
Jag sa till Björn som han heter att, - salutogenes handlar om att ta till vara det som gör att människor fungerar och mår bra. Han nappade direkt och vi fick en livlig diskussion om hur ledarskap och företagande kan fungera framgångsrikt.

Som lite kurios information nämnde jag också att ordet salut i den latinska ordboken står för; välbefinnande, hälsa och tillfrisknande och att ordet genes betyder födelse eller ursprung.

Det är bra med ett ovanligt ord som dessutom har en egen och tydlig innebörd. Sedan kan det ibland vara svårt att förklara vad vi menar, men det är det vi ska bli allt bättre på.

God fortsättning, snart är det färdigskottat!
Anders

fredag 19 februari 2010

Ledarskap och företagande

Den sjunde veckan 2010 har varit sportlov i Västra Sverige. Med en vinter som bara vuxna känner igen sig i. På onsdagen besökte jag Friska Företagare i Varberg. Det är en grupp entreprenörer som samlats i ett projekt för att ta reda på hur man kan jobba som företagare så att den egna hälsan inte drabbas. Eller, rättare sagt, så att den egna hälsan, välbefinnandet och arbetsglädjen blir en självklar tillgång och något minst lika viktigt som att lyckas med sin affär.

Det var ett mycket inspirerande frukostmöte för mig att träffa människor från affärslivet som inspireras av mänskliga värden och mänskliga möten.
När min föreläsning var slut kom det fram en person som driver restaurang. Hon berättade att hon alltid finns i dörren för att möta sina gäster. De ska bli sedda och de ska bli bemötta på ett sätt som är bra för var och en. Den som ser ut att behöva en varm blick, en klapp på axeln eller en kram, får det. Det kallar jag ett salutogent värdskap och jag kan tänka mig att hennes retaurangrörelse också mår bra av detta.

Trevlig helg!
Anders

tisdag 2 februari 2010

Premiär!

Idag den 2 februari har vi premiär av vår blogg Salutogent Ledarskap, där Anders Hanson kommer vara aktiv med tankar, funderingar, åsikter kring det Salutogena Ledarskapet.